mandag den 15. juli 2013

flora med et twist

Det virker måske som en ambivalent tanke at kæde naturvidenskaben sammen med det kunstneriske fag - og sådan tænkte jeg også, inden jeg tog på udstillingen "Blomster og verdenssyn", der lige nu kører på Statens Museum for Kunst.
Udstillingen er en tidslomme, der skildrer tiden omkring 1600-tallets grove tvedeling af verdensbeskuelsen, og hvordan mennesket gik fra at tro, til at hungre efter viden og forståelse.

Og det er netop overgangen til oplysningstiden, men den samtidige naivitet, der er det centrale i udstillingen. Trods den udbredte trang til at vende blikket indad og forsøg på, at forstå biologiske (og de generelle naturvidenskabelige) processer og aspekter, hang de tidligere religiøse opfattelser fra det symbolske verdensbillede stadig ved.
Denne interessante detalje optræder blandt andet i den tidlige botaniske bestemmelsesbog, Gottorfer Codex, der er det store omdrejningspunkt for hele udstillingen. Det enorme skel kommer for alvor til udtryk heri, hvor den tyske kunstner Hans Simon Holtzbecker dyrker den nye naturtro malekunst, men samtidig tilfører enkelte arter antropomorfiske træk (HVAD?!?!?!), der gør samtidens verdenssyn sværere (men ikke desto mere spændende) at forstå.



Udover at illustrationerne er smukke og yderst velholdte, er udstillingen en usædvanelig god én af slagsen, der kan mere end bare at overlevere synsindtryk.
"Blomster og verdenssyn" er for dig der gerne vil have udvidet din horisont; for udover at blive bekendt med, at botanik altså er mere end bare Carl von Linné, så er udstillingen yderst lærerig og egner sig helt ideelt som en grå søndagsbeskæftigelse.

Blomster og Verdenssyn kan opleves på Statens Museum på Kunst frem til den 20. oktober 2013. For mere information omkring priser og åbningstider, klik HER.

3 kommentarer:

  1. Fauna betyder dyreverden og har intet at gøre med blomster... Og ja, den udstilling er utrolig smuk

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, den kan jeg godt se. Jeg retter det lige.
      Tilgengæld kan man jo sige, at udstillingen også belyser hvordan datidens kunstnere pådrog blomsterne zoomorfiske træk.
      Men jo, min fejl.

      Slet
  2. Åh ja, det er virkelig en flot udstilling!

    SvarSlet