tirsdag den 23. april 2013

musikvideoer - korte spillefilm

Siden Michael Jacksons “Thriller” kom ud i starten af 80'erne og gjorde op med musikvideo-stilen, hvor bands hele vejen igennem filmen står i et studie og mimer deres sange, er der blevet lavet mange fantastiske musikvideoer med historier i nærmest spillefilmsagtig stil. Der er  Lady Gaga og Beyoncé, som uden tvivl er blevet inspirerede af Michael og har lavet en næsten 10 minutter lang Hollywood-produceret musikvideo (se her), men der er også andre instruktører, som holder deres film nede på de normale 3-4 minutter, men som leger med klipningen og alternative måder at fortælle historier på gennem musikken og billederne.


Den fire minutter lange musikvideo fangede mig med det samme, første gang jeg så den. Det var på grund af den mystiske start med bålet, og den sære stemning blandt menneskerne i filmen, hvor man via de mange close-ups af deres ansigter med det samme fornemmer, at noget er galt. Jeg var omkring et minut inde i videoen, før det gik op for mig, at klippene er i den omvendte rækkefølge; de første klip med bålet er faktisk slutningen på historien! Det er virkelig genialt, og den eksperimenterende klippestil gør, at man er tvunget til at se filmen flere gange i ren nysgerrighed over at forstå historien helt – og det er ikke så tit man gør det med musikvideoer!

Yoann Lemoine er en helt igennem kreativ sjæl. Som musiker er han kendt under navnet Woodkid, hvor han laver dramatisk musik med klassiske instrumenter, som f.eks. et orgel på nummeret "I Love You". Udover musikken, laver han også musikvideoer - både for kunsterer som Lana Del Rey, men også til alle sine egne numre. Han er en fantastisk historiefortæller, og det er altid med store armbevægelser, at han skaber noget der minder om et melankolsk eventyr med højtidelige miner og majestætiske naturscener.


Fra en meget dyster video til en helt komisk musikvideo, hvor man møder den lidt skæve person Fred, hvis job er at optage lyde til film. Der er altid en meget fin balance mellem, at noget er sjovt, og til at det bliver useriøst, men det gør instruktøren Johannes Greve Muskat rigtig godt. Fred optager alt fra bølger, til latindansere, til en slange, til slåskampe - kun med hjælp fra sig selv, kokusnødder, stjernekastere og andre småting Det er en rigtig finurlig og original musikvideo med fine farver, og som man får et smil på læben af.


Nabil er en fænomenal intruktør, som senest har lavet James Blakes musikvideo til "Overgrown". Derudover har han lavet musikvideoer for alle fra Frank Ocean til Bon Iver, og samtidig med at han er god til at sætte sig ind i deres musiske univers (en masse uld, træ og natur til Bon Iver og en masse ild og neonlys til Frank Ocean), er han god til at holde fast i hans eget visuelle univers. Noget man kan kende hans videoer på er, at der altid er replikker eller andre lyde udover musikken, og det giver en rigtig fed effekt. Hans musikvideo til Antony and the Johnsons er nok min yndlings, da der som i mange af mine andre yndlingsfilm sker et brud med idyllen, som man først tror præger filmen.


Hvis du vil læse om flere musikvideoer, så har jeg skrevet om andre musikvideoer her, her og her!

4 kommentarer:

  1. Sikke en fantastisk blog - har du ikke Bloglovin?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det har vi. Du kan klikke på linket her: http://www.bloglovin.com/blog/4008231/kunstig - og måske stikke os et lille follow?

      Slet
  2. Wauw! Jeg elsker, når musikvideoer er andet end egocentrering og dansetrin, og jeg synes du har fundet nogle yderst fine videoer - så jeg ville egentlig bare sige tak for inspirationen, og tak for de fine indlæg i alle sammen laver! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tusind tak fordi du læser med! :)

      Slet